Existence č. 2/2017: Ochránci pořádku

duben 2017

Téma jarního čísla je věnováno „ochráncům pořádku“. Prostě fízlům a policii jako takové. Abychom lépe pochopili roli policie, není od věci zabrousit do minulosti a zapátrat, jak tato instituce vůbec vznikala. K tomu nám posloužil přepis přednášky Davida Whitehouse. Vzhledem k tomu, že „ochránci pořádku“ sami sebe vidí jako výkonné rameno zákona, bude více než žádoucí podívat se, odkud se takové zákony v historii vlastně vzaly. Tady dáváme slovo klasiku anarchistické teorie Petru Kropotkinovi, který odhaluje důmyslnost zákoníků, jež kombinují pravidla pro běžné fungování společenství (např. nezabiješ) s prosazením vlastních zájmů (např. budeš platit daně).

Pokud jste se stávajícím pořádkem nespokojeni, dříve nebo později na policii narazíte. V takovém okamžiku je dobré zapomenout na naivní představu „nemůžou nám nic udělat, když jsme se ničeho špatného nedopustili“. A to platí na všech kontinentech, jak u nás, tak třeba v případě projevů nespokojenosti ve Spojených státech. Nejenže můžete být pohlazeni teleskopickým obuškem nebo se nedobrovolně účastnit pepřového dýchánku, můžete klidně strávit nějakou dobu ve vazbě nebo být odsouzeni v absurdním a zjevně zinscenovaném procesu. O svých zkušenostech vypráví v rozhovoru anarchista Igor Ševcov.

Věnujeme se i různým podobám represe. Sergej Gavrilin se vyznává z toho, jak se nechal naverbovat běloruskou státní bezpečností. V textu Peti Kosova se před námi na příkladu Itálie i dalších evropských zemí otevírá neuvěřitelný příběh o systémovém boji proti levici, v němž bok po boku stojí represivní složky, fašističtí teroristé a mafie. Provázanost policie a narkomafie přibližují zkušenosti z Mexika a anarchistický antropolog David Graeber rozebírá, jak se z policie v USA stal nástroj na represivní vybírání peněz od těch nejchudších, aby se mohly přelévat do kapes věřitelů jednotlivých měst.

A co dalšího na stránkách jarního čísla Existence najdete? Představíme vám letos zesnulého španělského anarchosyndikalistu Josého Luíse Garcíu Rúu a známého anarchistického karikaturistu Johna Oldaye. V článku Víctora Muñoze Cortése se vrátíme k osudům anarchistického hnutí za dob Pinochetovy diktatury a Vadim Damier vás seznámí s historií environmentálního hnutí v Německu, kde narazíte na stoupence přímé akce i zelené poslance Bundestagu. Vedle toho se věnujeme nástinům hlubinně ekologické transformace, která by byla východiskem z ekologické krize. Další ohlédnutí za čáru vyznačující Českou republiku bude mířit do Francie, kde se protestovalo proti zákoníku práce, a do Běloruska, kde se lidé vzepřeli Lukašenkově dani z nezaměstnanosti.

Jako obvykle nechybí přehled akcí domácího antiautoritářského hnutí a texty nástěnných novin A3 za poslední čtvrtrok. S naším recenzentem se můžete podivovat nad vydáním brožury Anarchie & alkohol od CrimethInc. a téma předchozího čísla připomínáme ve stručném přehledu některých teoretických koncepcí odmítajících práci.

48 stran A4, doporučený příspěvek na pokrytí nákladů 45 Kč | PDF ke stažení | EPUB ke stažení | MOBI ke stažení