Druhá jarní zine párty

Po úspěšné premiéře z loňského jara bylo tak trochu zřejmé, že „Spring zine party“ nezemřela při porodu, a tak jsme se mohli těšit na druhý ročník, který se konal na stejném místě, tedy v podkroví smíchovské Eternie, a to v sobotu 4. května. Počasí bylo jako dělané k tomu, někam si zalézt a zůstat tam, proč tedy ne právě do Eternie.

Ačkoli byl oficiální začátek od dvou odpoledne, na místě to žilo už předtím, jednotliví autoři, kolektivy a distributoři vybalovali tiskoviny na připravené stolky. Tak jako loni tu ani teď nechyběl stánek s černo-rudou zástavou, na kterém se prezentovalo Nakladatelství Anarchistické federace a se svou nabídkou několika ročníků anarchistické revue Existence, knih a brožur.

O občerstvení se postaral místní bar a připraveno bylo také několik druhů chlebíčků a nějaká ta sladkost za dobrovolné příspěvky. Koho během dlouhého odpoledne potrápil větší hlad, ten mohl zajít do veganské jídelny, která je součástí komplexu Eternie. V rámci programu byla také možnost nechat se tetovat, a i když byly v tetovacím koutku připraveny dvě tatérky, jejich služeb nakonec nikdo nevyužil.

Nabídka zinů a dalších tiskovin byla poměrně rozmanitá, byly zde dostupné publikace artové, fotografické, komiksové, feministické, HC/punkové, skejťácké a samozřejmě u našeho stánku také anarchistické. Prezentovala se tu grafika z dílny Punx23, zin tištený na účtenkovém papíře, Mazinerie vydávaná hlavní pořadatelkou celé akce, rychle vyprodaný feministický zin Rote Zora, HC/metalová Telepatie, Drool magazin, starší i úplně čerstvé (deváté) číslo komiksového XRXmagu, crustový B.I.T.C.H., skateboardový Křivák, hudební nosiče od Raw zine distra, pěkné tisky z dílny High Forehead pressu a od Nýbrž, a mnoho dalšího a dalšího.

Nakonec došlo i na živou hudbu a zahráli avizované kapely – místní Nulajednanulanula, chorvatští Mališa Bahat a francouzští harcoristé No More Waiting.

Podobné akce jsou vynikající zejména v tom, že dávají dohromady zinové tvůrce, undergroundové vydavatele a distributory, rozšiřují všem zúčastněným obzory zinové tvorby, jsou příležitostí nejen pro nákup a prodej, ale i pro výměny. Akci navštívily desítky zájemců, z čehož mnozí byli mimopražští a nebylo nijak výjimečné slyšet i slovenštinu.