Sbohem, Batmane

Příběh Sbohem, Batmane byl napsán v Lamii v roce 2011. Autor scénáře Tasos Theofilou (*1982) chtěl zformulovat postřehy o roli a poslání postmoderního světce a superhrdiny Batmana. Postřehy o tom, jak se zábavní průmysl ve skutečnosti pokouší společensky legitimizovat mechanismus svým způsobem parastátní, který je personifikovaný právě v tomto bizarním a oblíbeném hrdinovi. Zároveň chtěl vyjádřit pár myšlenek ve vztahu k delikventní ekonomice a její roli jako strukturální součásti celkového kapitalistického řádu.

Příběh byl poprvé vydán koncem roku 2013. Na jaře 2017 dostal Tasos od kreslíře Kanellose COB (*1985) mail, v němž našel návrh komiksového zpracování povídky. Batman býval Kanellosovým oblíbencem, jenže jak říká, „jakkoliv cool se může zdát, symbolizuje kapitál. Je republikán. Jako většina superhrdinů…“ Slovo dalo slovo, a aniž by se oba autoři vůbec setkali, na světě byl netradiční komiksový sešit.

Také autor doslovu českého vydání původně řeckého komiksu mluví o postupném odhalování svého dětského hrdiny, aby nakonec konstatoval: „Bruce Wayne představuje to nejhorší z tohoto světa. Koncentrovanou ekonomickou moc, která je založena na vykořisťování pracujících lidí; bezohledný kapitalistický systém, jenž překrucuje svět k obrazu svému – lidé už nejsou bratry a sestrami, ale nelítostnými konkurenty, silnější šlapou po slabších, jedinec se stává atomem, jenž nemá vazbu na nikoho dalšího, solidarita je sprosté slovo… To je obraz Gothemu, to je obraz většiny kapitalistických měst, kde se na jedné straně do nebes vypínají svítící věže miliardářů a korporací a na druhé straně lidé živoří v chudinských čtvrtích a ve slumech. Spásou pak má být milosrdenství boháčů projevující se jejich údajně přirozenou tendencí k charitě a prokapávání bohatství z jejich naditých ranců do zbytku společnosti. Jde ale zase jen o charitu, která upevňuje stávající pořádek a není dostupná nepřizpůsobivým a málo vděčným. Přesně to je role Batmana – samozvaně nedopustit, aby se situace vyhrotila tak, že by poškodila vládnoucí režim a zájmy kapitálu.“

Autorské dvojici komiksu Sbohem, Batmane se povedla důležitá věc: jasně ukázat, že Batman je možná superhrdina, ale superhrdina privilegované třídy. My ostatní jim můžeme být vděční, že ho zmuchlali a odhodili.

Pokud bude z komiksového sešitu nějaký výtěžek, plánuje ho Nakladatelství AF věnovat anarchistům a anarchistkám stíhaným v Řecku.

Tasos Theofilou, Kanellos COB: Sbohem, Batmane. Nakladatelství Anarchistické federace, 2022. 20 stran A4, celobarevné, cena na pokrytí nákladů 65 Kč. K sehnání na distribučních místech nebo v e-shopu Roleta39.