Vychází kniha o Ricardu Floresi Magónovi

Před sto lety – 21. listopadu 1922 – zemřel jeden z nejvýznamnějších mexických anarchistů – Ricardo Flores Magón. Sté výtočí jeho úmrtí jsme se rozhodli připomenout jednak seriálem textů „Magón 2022“ na našem webu a zároveň vydáním reprezentativní publikace věnované jeho osobě, době a odkazu.

Kniha, kterou v prosinci 2022 vydává Nakladatelství anarchistické federace, obsahuje texty ze zmíněného webového seriálu doplněné hned o několik bonusových kapitol. Publikaci tak netvoří jeden souvislý text, ale jde o soubor několika kratších článků, které se k Ricardu Floresi Magónovi nějakým způsobem vážou. Čtenáři a čtenářky jistě prominou, že se kvůli tomu některé informace v uvedených textech mohou opakovat.

V knize kapesního formátu, která nese prostý název Ricardo Flores Magón, je stručně připomenuto kdo Magón byl a jak bohatý a plodný byl jeho život, i když často strádal a značnou část života strávil za mřížemi. Jelikož si připomínáme sté výročí jeho úmrtí, zařadili jsme dobový nekrolog. A abychom ukázali kontext Magónova působení, nechybí ani krátké ohlédnutí za Mexickou revolucí. Současný kontext Magónových myšlenek pak přibližuje článek o jeho vlivu na novodobé zapatistické hnutí. A protože Magón nebyl žádný sólista, následují také medailonky jeho bratrů a nejbližšího spolupracovníka a přítele Librada Rivery, stejně jako vyprávění o povstání v Dolní Kalifornii. Připomínáme i archiv věnovaný jeho práci či důkaz komunikace bratrů Magónových s českými anarchisty ve Spojených státech. Na závěr jsme vybrali několik Magónových textů, z nichž je patrné, jak svým svébytným způsobem přibližoval anarchistické myšlenky čtenářům novin Regeneración, které jsou neodmyslitelně spjaty s jeho jménem a jejichž vydávání nedávno obnovila Mexická anarchistická federace.

Věříme, že se nám knihou podařilo přiblížit českým čtenářů a čtenářkám jednu ze zajímavých osobností a zároveň historických kapitol celosvětového anarchistického hnutí.

 

Ricardo Flores Magón. Nakladatelství Anarchistické federace, 2022. 104 stran A6, cena na pokrytí nákladů 90 Kč.
K sehnání na distribučních místech nebo v e-shopu Roleta39. (Distribuce bude řešena až v průběhu ledna.)