Knižní novinky III

Už jme vám představili dvě publikace, které na letošním Anarchistickém festivalu knihy nově nabídne Nakladatelství Anarchistické federace. Třetí novinkou, kterou seženete na našem stánku, je kniha Paralelní svět v barvě.

Její autor Mikola Dziadok (nar. 1988) je běloruský anarchista, který byl pět let vězněm Lukašenkova režimu. Kromě reflexe vězeňského pobytu měl touto knihou na mysli i vytvoření jakéhosi pomocného manuálu pro potenciální vězně.

Mikola byl v září 2010 zatčen a s řadou dalších anarchistů (například Igorem Oliněvičem, jehož vězeňský deník Jedu do Magadanu jsme vydali v roce 2014) byli obviněni ze žhářského útoku na ruské velvyslanectví, štáb běloruské armády, banku a kasino v Minsku. Odmítl žádat o prezidentskou milost, odseděl si tedy celý trest a navíc několik měsíců za vzdor vůči vězeňské správě. V současnosti studuje a žije v Litvě a nadále se účastní protestních akcí v Bělorusku.

S Mikolou jste se mohli setkat již na minulém ročníku anarchistického „bukféru“, kde jeden den vyprávěl o vězeňském systému v Bělorusku a druhý popisoval běloruské sociální protesty loňského jara. Jeho tehdejší pozvání jsme spojili s vydáním knihy z běloruského prostředí, která nese název Deník konfidenta a bude také k sehnání u našeho stánku.

Jestli jste loni Mikolu nestihli nebo se na festival vůbec nedostali, máme pro vás dobrou zprávu. Mikola přijede i letos, aby představil svou knihu Paralelní svět v barvě a debatoval o ní v rámci turné, které připravil k jejímu vydání. Tato přednáška a diskuse začne krátkým dokumentárním filmem o perzekuci běloruských anarchistů.

Kniha Paralelní svět v barvě má 100 stran formátu A6 a doporučený příspěvek na pokrytí nákladů činí 50 Kč.