Pijte cikorku, čtěte Sauera!

Je třeba odložit nemístnou skromnost a připojit se k oslavám 100. výročí, řekli jsme si na loni podzim a v duchu sloganu „Franta Sauer do každé domácnosti!“ jsme čerstvou reedici Sauerovy brožury o slavném sražení mariánského sloupu v listopadu 1918 rozeslali do dvou stovek veřejných knihoven. Náčelník lůzy ji napsal a vydal v roce 1923, aby popsal dotyčný akt a oficiálně se k němu přihlásil. Text tehdy vydal vlastním nákladem, a jen čert a jemu blízcí vědí, kde všechny ty výtisky skončily… Až do naší reedice neměl obyčejný člověk reálnou možnost si brožuru opatřit. A tak si Nakladatelství Anarchistické federace nutně položilo zásadní otázku: Proč by pouhých osm institucí v čele s depozitářem Katolické theologické fakulty mělo vlastnit tento skvost, jehož četbou by si rádi krátili čas všichni dnešní příslušníci lůzy? Už jen proto, že toto tradiční oslovení v roce 2013 znovu oživil ten nejpovolanější – dominikánský duchovní, 36. arcibiskup pražský, 24. primas český a kardinál Dominik Duka, nositel Duchovního Velkokříže sv. Lazara, Řádu čestné legie i Řádu bílého lva. I když by Sauera nejspíš rozesmálo, jak i dnes olizovači církve katolické opakují bludy svých předchůdců, opěvají sloup a lžou o organizátorovi jeho svržení, chceme jim to přece jen trochu zkomplikovat a Sauerovu verzi události, jak ji „bezohledně a podle skutečnosti“ vylíčil dát k dispozici čtenáři třeba v té nejmenší vísce.

Neskromně přiznejme, že výsledky naší osvětové akce na sebe nenechaly dlouho čekat. Za tisíce děkovných dopisů jmenujme jeden, který zatím přišel, a zaslala ho Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích. Sláva jí! A nesmíme zapomenout ani na tři knihovny, které dokázaly už v lednu následujícího roku titul zkatalogizovat, a samozřejmě ani na těch dalších 196, co na tom pilně pracují.

A co bychom rádi vzkázali čtenářům? Milí čtenáři, nelíbí-li se vám něco na brožurce a sdělíte-li nám to, budeme vám vděčni; ještě více nás potěšíte, řeknete-li nám i jiným, že se vám naše nejnovější kapesní brožurka líbila. Vaše redakce.