Nové vydání deníku vězněného anarchisty

V roce 2010 byl zatčen běloruský anarchista Igor Oliněvič. V roce 2011 byl (v procesu s dalšími anarchisty) odsouzen k osmi letům. V roce 2012 vyšel jeho vězeňský deník Jedu do Magadanu. Od té doby je díky anarchistům napříč světem jednou z nejpřekládanějších současných běloruských knih.

Píše se v ní o tom, co se děje v současném Bělorusku, o volbě člověka v situaci mezi životem a smrtí, mezi svobodou a zajetím, svědomím a zradou. Všechno, co se Igorovi stalo, se odehrálo v reálném životě v 21. století, v zemi, která se vydává za civilizovanou evropskou zemi…

V roce 2014 vyšel deník poprvé česky ve spolupráci Nakladatelství Anarchistické federace a Antifašistické akce.

V roce 2015 vyhlásil nečekaně běloruský prezident Lukašenko amnestii, a na svobodu se tak dostali i věznění anarchisté.

V roce 2020, kdy v Bělorusku propukly masové protivládní protesty, byl Igor znovu zatčen a o rok později (v procesu s dalšími třemi anarchisty) odsouzen ke dvaceti letům.

Na Prvního máje 2022 proběhla v Brně premiéra divadelního představení Jedu do Magadanu –⁠ Nevěř, neboj se a nepros inspirovaného deníkem Igora Oliněviče. Hru nastudovalo Divadlo 3+KK v režii Adama Steinbauera.

V roce 2023 je už první české vydání Igorovy knihy beznadějně rozebrané. Vychází tedy druhé vydání v nové grafické úpravě a s běloruskou verzí jmen osob, které se v deníku objevují. S výjimkou Lukašenka, který se systematicky snaží běloruštinu zlikvidovat. Jeho snaha je žel úspěšná – i proto Igor napsal svůj deník v ruštině, čímž ho zpřístupnil mnohem většímu počtu čtenářů. My jsme se rozhodli běloruštinu připomenout a podpořit aspoň těmi jmény.

Na pátek 17. února 2023 se v Brně opět chystá inscenace Divadla 3+KK a následná debata o roli anarchistického hnutí v běloruském boji za svobodu. Při této příležitosti si můžete také opatřit nové vydání Igorovy knihy.

 

Ihar Aliněvič: Jedu do Magadanu. Vězeňský deník anarchisty. Vydalo Nakladatelství Anarchistické federace v roce 2022 (2. vydání), grafická úprava a obálka Jana Anna Cholvadt, rozměry 13×18,2 cm, 241 stran, doporučený příspěvek na pokrytí nákladů 250 Kč (v distribuci AF 220 Kč). K sehnání na distribučních místech nebo v e-shopu Roleta39.