Utopická bašta

Tentokrát se Existenční večírek, pravidelné setkání se čtenáři naší anarchistické revue, konal poměrně záhy po vydání letního čísla. Není tedy divu, že novou Existenci měli účastníci tohoto setkání, které proběhlo v úterý 11. července v žižkovském infoshopu Salé, ten večer v ruce vlastně poprvé.

Abychom se na nadcházející debatu posilnili, připravila pražská skupina AF „utopickou baštu“ z vydumpstrované zeleniny. A tak si příchozí nandávali brambory s kedlubnovým zelím, dokud nebyly hrnce úplně prázdné. Na kolektivní veganskou večeři navázalo představení tématu nového čísla Existence, které se věnuje potřebě utopických představ a osvobození imaginace. V základních bodech byl shrnut úvodní text k tématu. Následovala debata o nedostatku současné utopické literatury a kinematografie a o možnostech prožívání utopických okamžiků v „dočasných autonomních zónách“, jako je tomu třeba na Klinice nebo před pár týdny na Klimakempu v Horním Jiřetíně. Jde totiž o místa, která negují status quo a umožňují všem rovný přístup k rozhodování, zdrojům a aktivitám, stejně jako poskytují možnost seberealizace či vyjádření a prostor k diskusi vlastních postojů.

Krátce jsme také promluvili o tématu dalšího čísla, které se stane „Velkou říjnovou Existencí“ – přiblíží události roku 1917 v Rusku a roli anarchistů v revolučním dění.

Od začátku ale bylo jasné, že většina přítomných chce řešit aktuálnější téma, a to jen pár dní staré protesty proti summitu G20 v Hamburku. Existenční večírky jsou velmi volné a nikdy nebránily změně tématu podle přání přítomných. Mohli jsme tak společně konfrontovat hysterické mediální pokrytí protestů v Česku s německým zpravodajstvím a informacemi, fotografiemi a videi, které se objevily na sociálních sítích, ale především se zkušenostmi přímých účastníků, kterých tu bylo hned několik. Po několika historkách z místa dění jsme spekulovali o smyslu policejních násilností a „taktiky“. Nejzajímavější však asi pro všechny byl popis velmi klidného přístupu místních obyvatel, kteří zpravidla vyjadřovali protestům svou podporu.

Doufáme, že se nové číslo Existence brzo dostane mezi pravidelné čtenáře a téma utopie zarezonuje. Nebojme se snít! Nebojme se jít za svými sny!